انواع اسپرسو ساز - سایلین
آشنایی با انواع مختلف دستگاه اسپرسو ساز

ریشه پیدایش دستگاه‌های اسپرسو ساز و قهوه ساز شاید به دهه 60 میلادی بازگردد؛ از آن زمان تاکنون ابزار و دستگاه‌های مختلفی ابداع شده‌اند که هرکدام ساز و کار مختص به خودشان را دارند. در این مقاله قصد داریم تا انواع دستگاه اسپرسو ساز را به طور کامل معرفی کنیم، از بعد بیرونی به بعد درونی آن‌ها برویم، هر کدام را از لحاظ مکانیکی مورد بررسی قرار دهیم و مکانیزم آن را به زبانی ساده بیان کنیم.

اسپرسو ساز بخار محور

تاریخچه اسپرسو ساز هایی که با استفاده از نیروی محرکه بخار ابداع شده‌اند به دهه 80 میلادی باز می‌گردد. در سال 1884 بود آنجلا موریوندو در نمایشگاه عمومی تورین از دستگاهی با عنوان دستگاه بخاری جدید برای درست کردن فوری و به صرفه قهوه رونمایی کرد. در واقع می‌توان گفت که نمایشگاه تورین در سال 1884 باعث تولد دستگاه‌های تحت فشار قهوه شد و گامی رو به آینده برای این صنعت به حساب آمد.

این دستگاه‌های کوچک به دلیل ساده بودن نوع ساز و کار و سادگی استفاده همچنان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ اما عملکرد آن‌ها به چه صورت است؟ ساز و کار دستگاه‌های بخار محور بسیار شبیه به موکاپات می‌باشد؛ در این دستگاه‌ها مخزنی عایق بندی شده وجود دارد که آب در آن به جوش می‌آید، آب جوشیده باعث ایجاد بخار و به دنبال آن فشار می‌شود؛ در نهایت این فشار باعث عبور سریع‌تر آب از میان قهوه می‌شود.

ایرادی که بر دستگاه‌های بخار محور وارد می‌باشد این است که فشار بخار در آن‌ها نهایتا 1 الی 1.5  بار می‌باشد در حالی که فشار معمولی برای تهیه یک فنجان اسپرسو حداقل 9 بار است. مشکل دیگری که در این دستگاه‌ها وجود دارد این است که برای تهیه قهوه از همان آبی استفاده می‌شود که برای تولید بخار استفاده شده است.

در حقیقت این موضوع باعث می‌شود تا آبی که برای تهیه اسپرسو استفاده می‌شود دمای بسیار بالایی داشته باشد و به نوعی عصاره گیری بیش از حد معمول اتفاق بیفتد که این عامل باعث می‌شود تا قهوه نهایی طعم ناخوشایند و البته بسیار تلخی داشته باشد. لازم به ذکر است که با استفاده از این دستگاه‌ها هم می‌توان قهوه با کیفیت تهیه کرد اما باید آنقدر به ساز و کار آن آشنا بود که طعم قهوه نهایی مطلوب بماند.

اسپرسو ساز بخار محور - سایلین

دستگاه‌های اهرمی

دستگاه‌های اهرمی اکنون مانند گذشته مورد توجه نیستند و مورد استفاده قرار نمی‌گیرند؛ نکته‌ای که درباره دستگاه‌های اهرمی وجود دارد این است که در آن‌ها از قطعات الکترونیکی استفاده نشده است. همچنین طعم نهایی قهوه در این دستگاه‌ها مستقیما به عملکرد باریستا با دستگاه باز می‌گردد چراکه او به تمامی مراحل اشراف دارد. دستگاه‌های اهرمی باعث ایجاد خلاقیت باریستاها در طعم می‌شود و به آن‌ها کمک می‌کند تا با توجه به فرمولی که در ذهن خود دارند نوشیدنی‌هایی با طعم متفاوت درست کنند.

اسپرسو ساز اهرمی - سایلین

این دستگاه‌ها برای کافی‌شاپ‌ها مناسب نیستند اما اگر به دنبال آزمایش و خلاقیت هستید، می‌تواند گزینه خوبی برای شما به حساب بیاید. اسپرسو ساز های اهرمی در دو نوع دستی و فنری تولید شده‌اند که هر کدام ساز و کار مختص به خودش را دارد. دستگاه‌های اهرمی دستی را می‌توان از اهرم افقی آن‌ها تشخیص داد؛ در این دستگاه‌ها وقتی اهرم به سمت بالا می‌رود آب گرم شده به درون “محفظه دم کردن قهوه” کشیده و با قهوه ترکیب می‌شود.

در این دستگاه‌ها وظیفه کنترل جریان، فشار و عصاره‌گیری به عهده باریستا می‌باشد و او این کار را با پایین آوردن اهرم انجام خواهد داد. در دستگاه‌های فنری نیز از یک اهرم استفاده می‌شود؛ وقتی باریستا اهرم را به سمت پایین می‌کشد فنر دستگاه متراکم می‌شود و پیستون‌ها به سمت بالا می‌روند. این اقدام باعث ایجاد فضایی برای ورود آب و دم کشیدن قهوه می‌شود. پس از اینکه باریستا اهرم را به سمت بالا حرکت می‌دهد، فنر از حالت تراکم خارج می‌شود و پیستون‌ها نیز به سمت پایین حرکت می‌کنند؛ این موضوع باعث ایجاد فشار و در نهایت خروج اسپرسو می‌شود. در ادامه ویدئویی از نحوه عملکرد اسپرسو ساز اهرمی دستی آورده شده است:

اسپرسو ساز پمپی

امروزه بیشترین تقاضای بازار مربوط به اسپرسو ساز های پمپی است؛ تاریخچه پیدایش این دستگاه‌ها به دهه 60 میلادی باز می‌گردد. در این دستگاه‌ها برای هدایت آب گرم به سمت قهوه از یک پمپ الکترونیکی استفاده می‌شود؛ این پمپ الکترونیکی کمک می‌کند تا میزان فشار به دلخواه باریستا انتخاب شود؛ به همین دلیل او می‌تواند هربار نوشیدنی‌هایی با طعم یکسان ارائه دهد.

دستگاه‌های پمپی به سه نوع نیمه اتوماتیک، اتوماتیک و سوپر اتوماتیک تقسیم می‌شوند اما امروزه این دستگاه‌ها بیشتر با دو عنوان نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک عرضه می‌شوند که هر کدام از آن‌ها امکانات مختلفی را در اختیار باریستا می‌گذارند. امروزه دستگاه‌های پمپی به آسیاب، مخزن شیر و امکانات دیگر نیز مجهز شده‌‌اند که راحتی بسیاری را برای کاربران به وجود آورده است.

عملکرد دستگاه‌های تمام اتوماتیک بدین صورت است که بعد از روشن کردن دستگاه و فشردن دکمه تهیه اسپرسو، فرایند عصاره‌گیری آغاز می‌شود و پس از اینکه به حد مطلوبی رسید، به صورت خودکار فرایند عصاره‌گیری پایان می‌یابد؛ این دستگاه‌ها کمک می‌کنند تا باریستاها هر بار اسپرسویی به یک اندازه ارائه دهند. در دستگاه‌های نیمه اتوماتیک فرایند عصاره‌گیری توسط باریستا متوقف می‌شود و میزان این فرایند به سلیقه باریستا بستگی دارد.

دلونگی یکی برندهای بسیار معروف در این زمینه محسوب می‌شود که از گذشته تاکنون با ارائه محصولات با کیفیت خودش را اثبات کرده است؛ در سایلین می‌توانید نسبت به خرید اسپرسو ساز تمام اتوماتیک دلونگی و خرید اسپرسو ساز نیمه اتوماتیک دلونگی اقدام نمائید و سفارش خود را در کمترین زمان ممکن تحویل بگیرید؛ همچنین برای آشنایی بیشتر می‌توانید مقاله مربوط به ” کارکرد اسپرسو ساز های دلونگی ” را مطالعه کنید.

اسپرسو ساز پمپی - سایلین

قیمت و خرید اسپرسو ساز

علاقه‌مندان می‌توانند در سایلین نسبت به خرید اسپرسو ساز و قهوه ساز اقدام نمایند و از قیمت مدل‌های مختلف آن‌ها دیدن کنند. همچنین در سایلین می‌توانید برندهایی بسیار متنوعی از جمله اسپرسو ساز سیج، اسپرسو ساز دلونگی، اسپرسو ساز نسپرسو، اسپرسو ساز اسمگ و … را مشاهده کنید.

جمع بندی

هر کدام از دستگاه‌های اسپرسو ساز کارکرد متفاوتی دارد و برای خرید آن‌ها باید به این موارد توجه کرد که دستگاه مورد نظر چه امکاناتی را در اختیار شما می‌گذارد و ساز و کار آن به چه صورت است؛ نیمه اتوماتیک است یا تمام اتوماتیک؟ اسپرسو سازی کپسولی است یا خیر؟ برای کافی‌شاپ مناسب است یا خانه؟  در این مقاله سعی شد که پاسخ تمامی این موارد داده شود تا علاقه‌مندان خرید راحت‌تری داشته باشند.

اشتراک گذاری