کرمای قهوه - سایلین
فوم یا کرمای قهوه چیست

کرمای قهوه (Coffee Crema) بخشی از شات اسپرسویی است که قصد داریم آن را را بنوشیم. این بخش طعم و عطر بی نظیری دارد اما درست کردن آن نیز به مهارت بالایی نیاز دارد. در ادامه این عضو جدایی ناپذیر اسپرسو را به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ اما قبل از توضیح علاقه‌مندان می‌توانند مقاله مربوط به عوامل تاثیر گذار بر طعم و عطر قهوه را مطالعه نمایند تا اطلاعات بیشتری در این رابطه کسب کنند.

منظور از کرمای قهوه

همانطور که پیش‌تر گفته شد کرما بخش کف یا فومی شکل اسپرسو است که در قسمت بالایی نوشیدنی ایجاد می‌شود. این فوم رنگی مایل به قرمز دارد و به دلیل فعل و انفعالاتی که در آن رخ داده است طعم و عطر بسیار دلپذیری دارد. به همین دلیل است که بخشی از کیفیت بالای اسپرسو مربوط به کرما یا فوم آن می‌شود و باریستاها برای ایجاد آن نیازمند داشتن مهارت بالایی هستند.

اگر مقاله مربوط به طرز تهیه قهوه با استفاده از اسپرسو ساز را مطالعه کرده باشید می‌‌دانید که برای تهیه اسپرسو با استفاده از این دستگاه‌ها، ابتدا دمای آب تا حد زیادی افزایش پیدا می‌کند و پس از آن با امکانی که اسپرسو ساز ایجاد کرده است، آب و بخار آن تحت فشار قرار خواهند گرفت. این فشار بالا باعث آزاد شدن گاز دی‌اکسید کربن از پودر قهوه و حل شدن آن در آب می‌شود.

پس از اینکه قهوه به طور کامل دم می‌کشد و در مسیر فنجان قهوه قرار می‌گیرد به دلیل اینکه به فشار اتمسفر طبیعی باز می‌گردد نمی‌تواند تمام آن گاز دی‌اکسید کربنی را که در درون خود حل کرده را نگه دارد. به همین علت این گاز به صورت حباب‌های بسیار ریزی تشکیل می‌شوند که در درون قهوه گیر کرده‌اند و نمی‌توانند خارج شوند. این موضوع باعث می‌شود تا در قسمت بالایی نوشیدنی فوم یا همان کرمای قهوه ایجاد شود.

نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که این کرما تنها در هنگام تهیه قهوه با استفاده از دستگاه‌های اسپرسو ساز ایجاد می‌شود؛ مثلا اگر قصد داشته باشید تا قهوه‌ای را با استفاده از موکاپات (قهوه جوش) آماده کنید شاهد شکل گیری فوم قهوه نخواهید بود چراکه این کرما تحت فشاری ایجاد می‌شود که دستگاه اسپرسو ساز آن را به وجود می‌آورد و ابزارهای ساده‌ای همچون موکاپات، فرنچ پرس و … چنین امکانی نخواهند داشت.

قوم قهوه - سایلین

ویژگی‌های کرمای قهوه

تعادل رنگ

کرمایی که بر روی نوشیدنی قهوه ایجاد می‌شود رنگی مایل به قرمز و طلایی قرمز دارد و اگر غیر از این باشد کیفیت خوبی نخواهد داشت. همچنین باید توجه کرد که سطح کرمای قهوه به صورت یکنواخت و صاف باشد و حباب‌های درشت در آن دیده نشود وگرنه این موضوع نشان می‌دهد که فوم یا خامه قهوه به درستی ایجاد نشده است.

پایداری

هر چند کرمایی که بر روی قهوه ایجاد می‌شود ماندگاری بالایی ندارد اما حداقل باید در مدت زمان 2 دقیقه بر روی اسپرسو باقی بماند؛ در صورتی که کرما در مدت زمانی کمتر از یک دقیقه از بین برود نوشیدنی مورد نظر از کیفیت بالایی برخوردار نمی‌باشد.

حجم مناسب

کرمای ایجاد شده بر روی سطح اسپرسو باید متعادل باشد و این بدان معنا است که اندازه آن بسیار ضخیم یا بسیار نازک نباشد. به طور کل کرمای قهوه 1 درصد از حجم اسپرسو را در بر می‌گیرد که آن هم به صورت دائمی نخواهد بود. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا فوم یا کرمای بهتری خواهد داشت. به همین منظور علاقه‌مندان می‌توانند مقاله مربوط به تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا را در سایلین مورد مطالعه قرار دهند.

اجزای اسپرسو - سایلین

عوامل تاثیر گذار بر کرمای قهوه

عوامل متعددی هستند که بر روی کیفیت فوم قهوه تاثیر خواهند گذاشت، به طور مثال نوع عربیکا یا روبوستا بودن دانه قهوه تاثیر بالایی در ایجاد فوم خواهد داشت. از طرفی دیگر میزان رست، درجه آسیاب و درجه آب مورد استفاده در تهیه اسپرسو تاثیر مستقیمی بر کرمای نوشیدنی خواهند داشت. همچنین بسیاری از باریستاها برای اینکه فوم قهوه کیفیت و ماندگاری بالاتری داشته باشد قبل از اینکه اسپرسو به درون فنجان ریخته شود، فنجان را با استفاده از آبجوش گرم می‌کنند.

جمع بندی

فوم یا کرمای قهوه یکی از عواملی است که نشان دهنده کیفیت اسپرسو می‌باشد؛ اما این بدان معنا نیست که قهوه‌ای با کرمای خوب، کیفیت بالایی دارد بلکه ممکن است یک اسپرسو کرمای کمی داشته باشد اما طعم آن فوق‌العاده باشد و در مقابل نیز ممکن است که یک اسپرسو کرمای خوبی داشته باشد اما طعم آن ناخوشایند باشد. بنابراین نتیجه خواهیم گرفت که کرمای قهوه تنها یکی از عوامل تاثیر گذار بر کیفیت قهوه می‌باشد.

اشتراک گذاری